Ce este betonul armat
Betonul este un conglomerat care se obtine prin intarirea unui amestec de ciment, apa, pietris, piatra sparta, nisip sau aditivi in diverse proportii folosind betoniere ieftine sau scumpe.
Aceste substante au rolul de a modifica structura si proproetatile betonului intarit si aici ne referim la rezistenta la coroziune si inghet, precum si compactitatea.
Betonul simplu, armat sau precomprimat face parte din categoria celor mai utilizate materiale structurale chiar daca, in forma sa moderna, a aparut in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Betonul este un material relativ ieftin si ofera posibilitatea de a realiza o varietate de forme si dimensiuni in cazul constructiilor de case, blocuri etc.
Betonul proaspat turnat este plastic si ia forma cofrajului in care acesta a fost turnat. Se preteaza foarte bine la realizarea elementelor de suprafata cum ar fi placile, dar si fundatiile. Principalele materiale din care se obtine betonul sunt accesibile in majoritatea zonelor geografice fiind usor de transportat, mult mai usor decat elementele metalice.
Betonul prezinta si o buna rezistenta la solicitarea de compresiune. Betonul armat este un material compozit care rezulta din asocierea a doua materiale ce au proprietati mecanice diferite. Cand ne referim la acest tip de beton, comportarea acestui material este diferita si mult mai complexa decat cea a materialului linear.
Astfel, asocierea betonului cu armatura este favorizata si de anumite proprietati fizice si chimice. Aderenta este cea care asigura transmiterea eforturilor intre beton si armaturi.
Cand vine vorba de realizarea unei structuri din beton armat, aceasta operatiune implica trei pasi foarte importanti care sunt consumatori de materiale si manopera ce nu sunt intalnite la alte tipuri de structuri.
Astfel avem: confectionarea cofrajelor, decofrarea, precum si sustinerea elementelor pana cand betonul capata suficienta rezistenta.
De ce trebuie sa fie rezistente
Fie ca vorbim de beton simplu sau beton armat, acestea trebuie sa aiba o rezistenta mecanica mare la solicitarile de compresiune, incovoiere, coroziune, uzura, precum si socuri, vibratii, sa se contracte si sa se dilate putin.
De asemenea, trebuie sa fie elastice si sa aiba compactitate mare. Structurile de beton au o rezistenta cuprinsa intre 1 si 3 ore la foc, iar structurile din beton necesita cheltuieli mult mai mici cu intretinerea decat structurile metalice.
Sunt insa si anumite dezavantaje ale betonului: rezistenta redusa la intindere, necesitatea de a folosi cofraje si sprijiniri, iar in timp constructiile din beton pot duce la deformari, insa acestea apar in timp.
Dezavantajul rezistentei scazute a betonului la intindere poate fi micsorat prin asocierea cu otelul, materialul compozit ce poarta numele de beton armat.
Fiecare persoana insa alege materialul din care sa-si construiasca fundatia casei, de exemplu. Totusi, betonul ramane unul dintre cele mai apreciate si rezistente materiale alese de cei care doresc sa isi construiasca fundatia la casa.