De ce este important sa stii marketing

Daca ai citit pana acum carti de marketing pobabil ca ai gasit si notiunea de marketing prin continut. Este vorba cel mai mult despre promovarea online unde continutul este foarte important. Iti explicam in continuare de ce.

Publicitatea online, numita si marketing online sau publicitate pe internet sau publicitate pe internet, este o forma de marketing si publicitate care utilizeaza Internetul pentru a furniza mesaje de marketing promotionale consumatorilor.

Consumatorii considera publicitatea online ca fiind o distragere nedorita, cu putine beneficii si care a facut din ce in ce mai mult sa blocheze anunturile dintr-o varietate de motive. Cand software-ul este folosit pentru a face achizitia, fenomenul este cunoscut sub numele de publicitate online.

Acesta include marketingul prin e-mail, marketingul pe motoare de cautare (SEM), marketingul social media, multe tipuri de publicitate pe afisaj (inclusiv publicitatea pe bannere pe web) si publicitatea mobila.

Ca si alte medii de publicitate, publicitatea online implica frecvent atat un editor, care integreaza anunturile in continutul sau sau online, cat si un agent de publicitate, care furnizeaza anunturile astfel incat ele sa fie afisate in continutul editorului.

Alti participanti potentiali includ agentiile de publicitate care ajuta la generarea si plasarea copiei de anunturi, un server de anunturi care furnizeaza tehnologia si statisticile privind anunturile si afiliatii publicitari care desfasoara activitati de promovare independente pentru agentul de publicitate.

In 2016, veniturile din publicitatea pe Internet in Statele Unite au totalizat 83,0 miliarde de dolari, o crestere de 14% fata de veniturile din vanzari normale in valoare de 72,50 miliarde de dolari in 2016.

Multe practici comune de publicitate online sunt controversate si sunt din ce in cemai  supuse reglementarii. Veniturile din anunturile online nu pot inlocui in mod adecvat fluxurile de venituri venite prin alte metode. Declinul veniturilor din anunturi a determinat unii editori sa ascunda continutul lor in spatele platilor.

In primele zile ale Internetului, publicitatea online a fost interzisa in mare parte. De exemplu, doua dintre retelele predecesoare la Internet, ARPANET si NSFNet, au avut “politici acceptabile de utilizare” care interzicea utilizarea retelei pentru activitati comerciale de catre institutii care faceau profit.  NSFNet a inceput sa elimine interzicerea utilizarii comerciale in 1991.

E-mail

Primul exemplu larg publicat de publicitate online a fost realizat prin posta electronica. La 3 mai 1978, un comerciant de la DEC (Digital Equipment Corporation), Gary Thuerk, a trimis un e-mail catre majoritatea utilizatorilor de pe coasta americana prin ARPANET,  promovand o carcasa pentru un nou model al unui computer DEC.

In ciuda politicilor de utilizare acceptabile, marketingul prin posta electronica s-a extins rapid si a devenit in cele din urma cunoscut sub numele de “spam”.

Primul mesaj spam cunoscut pe scara larga, necomercial, a fost trimis la 18 ianuarie 1994 de catre un administrator de sistem al Universitatii Andrews, prin trimiterea unui mesaj religios catre toate grupurile de stiri USENET.

In ianuarie 1994, Mark Eberra a inceput prima companie de marketing prin e-mail pentru utilizand lista de e-mail din domeniul Insideconnect.com. De asemenea, a lansat Direct Email Marketing Association pentru a ajuta la stoparea e-mailurilor nedorite si a preveni spam-ul.

Leave a Reply