Diferenta dintre fotografia de presa si fotografia de eveniment

0

De multe ori, vorbim la comun despre fotografi, indiferent de domeniul in care acestia activeaza. Astfel, ne referim la un fotograf si la cel care ne face portrete la scoala sau la birou, si la cel pe care il vedem pe strada, la diferite evenimente de presa, si la cel pe care il antamam pentru nunta sau pentru botezul copiilor nostri. Insa, asa cum fiecare domeniu are ramurile sale de dezvoltare, asa putem spune si despre fotografie.

Din acest motiv, atunci cand cautam un fotograf cluj sau din orice alt oras din tara, ar trebui sa ne uitam putin si la CV-ul sau, pentru a vedea in ce masura pregatirea si experienta acumulate se potrivesc stilului nostru si evenimentului la care dorim sa il invitam.

Ce este fotografia de presa

Ii vedem pe la diferite evenimente mondene, dar si pe strada, imortalizand diverse cadre, la proteste sau la evenimente nefericite, precum accidente rutiere sau catastrofe de tot felul. Acestia sunt fotografii de presa, pe care ii recunosti uros dupa tinuta lejera, dupa rapiditatea miscarilor si dupa ecusoanele prinse in piept, din pareta institutiilor media pe care le reprezinta.

In fond, am putea spune ca toti sunt fotografi, nu-i asa? In realitate insa, munca fiecaruia dintre aceste tipuri de fotografi presupune cu totul altceva. Bine, bine, va veti intreba, dar regulile fotografiei sunt aceleasi pentru toti. Este adevarat, regulile de baza in fotografie nu se schimba fundamental, insa difera modul de abordare in alegerea cadrelor, precum si sculele pe care se lucreaza si modul de editare al fotografiilor.

Din acest punct de vedere, putem spune ca fotograful de presa este cate putin din fiecare. Este si fotograf de eveniment, si amator de instantanee, si un artist. Depinde de cerintele pe care institutia media le are de la acesta. In plus, am putea spune ca fotograful de presa este si un critic atent al societatii, reusind sa surprinda prin obiectivul aparatului cadre pe care ochiul uman deseori le trece cu vederea.

Din acest punct de vedere, putem spune ca un fotograf de presa bun trebuie sa aiba in primul rand ochi de reporter, o mana sigura si un ochi de artist, care sa aseze in pagina imaginea si viziunea pe care acesta doreste sa o redea publicului despre un anume eveniment.  Astfel, acesta trebuie sa fie capabil sa redea intr-un singur cadru o intreaga poveste, prin care cititorul sa isi faca o imagine de ansamblu asupra unui eveniment anume.

Fotograful de eveniment

Daca este sa vorbim insa despre fotograful de eveniment, acesta trebuie sa se axeze mai mult pe subiect, in speta, pe nunta, botezul sau evenimentul monden la care este invitat. Astfel, indiferent ca vorbim despre un fotograf Cluj sau din alt oras, acesta trebuie sa nu piarda din vedere amfitrionii petrecerii, precum si sa surprinda momentele principale si cronologia acestora.

Leave a Reply