Tot ce trebuie sa stii despre costumul traditional

0

Costumele populare nu sunt invatate in carti, ci trecute de la o generatie la alta, de la mama la fiica. In trecut, fetele nu se casatoreau daca nu stiau cum sa tricoteze si sa impleteasca costume populare. In plus, mestesugul este strans legat de religie.

Femeile, cand s-au adunat la lucru, au spus o rugaciune ortodoxa la inceputul procesului creativ. Din perspectiva magica si religioasa, costumul popular, pentru ornamentarea sa, este atribuit unui rol protector impotriva fortelor raului si aduce noroc si sanatate pentru utilizator.

„In contact direct cu natura, cu echilibrul formal si spatiu organic, gama de culori de costum traditional romanesc se bazeaza pe armonia inteleasa ca trecerea lenta de la o culoare la alta, la fel ca in doza si conservarea suprafetele colorate, unde culorile au simboluri reale.

Imbracamintea traditionala este bogata, variata, reflectata in mod adecvat in diferitele regiuni geografice ale tarii, completand varietatea si diversificarea culturii populare romanesti. Daca vreti haine speciale si traditionale va recomandam rochii Iiana.

Din epoca romana pana in prezent, costumul romanesc a cunoscut cateva schimbari radicale de la basoreliefurile Columnei lui Traian cu costume taranesti Roma care arata foarte asemanatoare si, uneori, au chiar si aceeasi coafura. Alegerea si dozarea nuantelor indica “semne de varsta”.

In interiorul costumului, culoarea rosie se estompeaza treptat, pe masura ce avanseaza in varsta, preferand negrul. Rochia femeii este compusa, practic, dintr-o rochie alba, lunga, dreapta, din bumbac, foarte impodobita in partea superioara prin diferite desene brodate manual, ale caror modele mai frecvente sunt geometrice sau florale. Este obisnuita inlocuirea rochiei cu o camasa alba (“ie”) si o fusta (“poale”), din acelasi material si cu aceeasi decorare bogata pe camasa.

Rochia sau fusta are pe ea un sort (“fota”) rosu, albastru sau negru, dungat sau brodat, uneori cu dantela sau franjuri la margini, din bumbac si lana. O curea larga, groasa de lana (“brau”) este purtata la talie, care se potriveste culorilor broderiilor de pe camasa sau de partea de sus a rochiei. Unele femei isi acopera parul cu un voal din tifon transparent (“naframa”), brodat cu fire de aur alb, argintiu sau auriu.

Costumul traditional de sex masculin este alcatuit dintr-o camasa de bumbac alb si pantaloni, impodobita la fel ca in cazul femeilor. Poti purta o vesta de catifea, pentru sezoane mai reci. In general, camasa taraneasca pe care barbatul o poarta este mai lunga, depasind talia, deci folosim o centura larga si groasa, care fixeaza si pantalonii.

Incaltaminte ( „opincile“), folosit de barbati si femei, sunt realizate din piele de animale, inchise cu fire pana aproape la genunchi, barbatii poarta palarii in unele regiuni impodobite cu pene de paun, care sunt cu adevarat minunate.

Folosind aceste costume traditionale ei merg la orice ocazie speciala, cum ar fi Liturghia de duminica sau unele festivaluri traditionale cum ar fi Paste, Craciun, nastere, nunti, inmormantari, etc., iar in prezent, nu folosesc costumele traditionale in viata de zi cu zi.

Varietatea stilistica a costumului popular romanesc este foarte diferita, variind in functie de marile regiuni geografice ale tarii.

Leave a Reply