VPS hosting sau server dedicat?

0

Cand este vorba despre hosting, cea mai intalnita intrebare este urmatoarea: alegem un VPS hosting sau un server dedicat? Decizia este destul de grea uneori si depinde de foarte multe ori de ce necesitati are site-ul dumneavoastra.

Serverul dedicat asigura clientilor posibilitatea de a avea propriul server putand practic alege intre sistemul de operare si configuratia hardware. Cu toate acestea, nu sunteti in totalitate proprietarul acelui server. De obicei aceste servere apartin furnizorului de servicii de hosting web ales.

Pretul pe care il veti plati pentru un server dedicat poate varia in functie de tipul de server ales, de configuratia acestuia si mai ales de furnizorul de hosting ales. Sistemul de operare poate sa coste si acesta daca alegeti de exemplu sistemul de operare Microsoft Windows.  Exista totusi un avantaj important daca optati pentru un server care ruleaza Linux sau Unix, sistemul de operare este gratuit sau in cel mai rau caz, taxele sunt extrem de mici.

Avantajele unui server de tip dedicat sunt multiple, insa trebuie sa aveti in calcul cum reuseste furnizorul de servicii de hosting sa se adapteze cerintelor dumneavoastra. O intrebare a oricarui client catre furnizorul de servicii tip hosting poate fi urmatoarea: Este posibil sa diminuam costurile si sa trecem de la un server dedicat la un pachet de hosting VPS? Raspunsul va varia in functie de marimea datelor si ale serviciilor pe care le aveti pe un server dedicat.

In cazul in care resursele financiare sunt limitate, optiunea este reprezentata de hostingul VPS, poti sa vezi detalii. Acesta are un avantaj major care consta in faptul ca daca ceva nu functioneaza corect nu trebuie sa rezolvati problema singuri. In aceasta situatie puteti consulta suportul tehnic al furnizorului pentru a solutiona problema.

In plus, pe VPS veti avea posibilitatea sa va reinstalati sistemul de operare si chiar sa va restartati serverul singuri. Providerii  ofera hosting VPS si in acelasi timp suport tehnic pentru acesta. Cu cat aveti control mai amplu si totodata mai independent asupra serverului, cu atat sunteti mai responsabili daca ceva nu functioneaza corect, acest lucru fiind descurajator pentru unii clienti.

Indiferent ce alegeti un pachet de hosting VPS sau un server de tip dedicat, trebuie sa va alegeti si o solutie de backup, pentru protejarea datelor dvs. un astfel de serviciu este oferit de multe firme din domeniu. Daca de exemplu vreti sa fiti in pas cu tehnologia de ultima ora, puteti sa va orientati catre hostingul de tip Dynamic Virtual Servers, sau cloud.

Pentru a putea sa va decideti cu usurinta ce tip de hosting sa alegeti si pentru a putea fi siguri ca veti lua decizia cea mai buna trebuie sa tineti cont de cativa factori importanti: in primul rand, care este marimea datelor pe care urmeaza sa le hostez?

Al doilea factor de care trebuie sa tinem seama este detinerea controlului deplin asupra serverului. Important este de retinut ca un control mai mare aduce obligatoriu si o responsabilitate suplimentara. Un factor extrem de important este cel legat de buget. Trebuie sa fiti extrem de hotarat cat sunteti dispus sa platiti. Nu in ultimul rand sunt importante aplicatiile sau software-ul necesar.

Leave a Reply