Dupa orice cursa, porumbeii trebuie ajutati sa se refaca

0

Dupa antrenamente dar mai ales dupa o cursa, porumbeii au nevoie de regim special pentru a-si reveni. A doua zi este esentiala pentru refacere. Cat va dura ca acestia sa isi revina depinde desigur si de lungimea traseului sau de dificultatea acestuia. In orice caz, conteaza si starea acestora inainte de ziua cursei.

Pentru porumbeii cu o viteza mai redusa, va fi cu atat mai greu sa isi refaca fortele, tinand cont ca oricum cursa va fi resimtita ca fiind mai obositoare, fata de cei care sunt mai rapizi. Specialistii spun ca managementul post concurs este o etapa importanta, abordarea fiind usor diferita si adaptata in functie de porumbei – se spune ca un columbofil stie foarte bine sa repereze timpuriu problemele, isi cunoaste porumbeii foarte bine.

Ce este de facut

In mod normal, inainte de cursa porumbeii au o stare generala buna, iar refacerea nu inseamna neaparat ceva foarte diferit. Ba chiar unii sunt usor mai obositi, dar nu mananca sau nu beau apa in exces.

Totusi sunt si cazuri ale celor care nu sunt intr-o forma prea buna si ulterior unei curse sunt si dezorientati. Se va observa un comportament diferit – stationeaza pe acoperis mult timp spre exemplu. Cei epuizati total de cursa nu vor dori nici apa, nici hrana si vor sta pe podeaua adapostului mai mult timp. Daca sunt si alte probleme de sanatate, nici dupa 24 de ore nu isi vor reveni.

Dupa o cursa, este de preferat ca porumbeilor sa li se administreze electroliti, multivitamine, timp de 24 de ore. Acestea se pot administra in apa ce le este servita porumbeilor, apa curata si proaspata. Vor fi necesare accesorii porumbei, recipiente potrivite, usor de gasit in magazinele de specialitate.

Daca dupa acest interval de timp porumbeii inca sunt obositi este bine de luat in considerare un tratament de refacere. Intocmai aici intervine si dilema daca este sau nu potrivit sa existe un tratament de preventie administrat. Specialistii vorbesc despre o oarecare vulnerabilitate a organismului fata de diverse boli, intocmai cand porumbeii sunt mai slabiti. Prima zi de dupa cursa este perioada in care trebuie observat cum se manifesta acestia.

Hrana potrivita in aceasta perioada inseamna un amestec usor, dupa care se vor introduce legumele la ratia normala asa cum obisnuiau porumbeii sa consume, plus amestec de minerale si cereale.

In privinta reluarii de antrenamente este bine de facut o pauza, porumbeii sa fie lasati afara o zi dupa ce revin din cursa. Nu vor fi fortati sa zboare. Ba mai mult decat atat, un mic rasfat nu strica, o baie si putina apa incalzita.

Nu exista neaparat un set de reguli despre ce ar trebui sa faca un crescator pentru porumbeii sai, dupa ce acestia revin dintr-o cursa. Este insa de preferat a oferit timpul necesar acestora pentru a-si reveni, pentru a se relaxa. Este impoartant de urmarit daca a doua zi acestia isi recapata vigoarea.

Leave a Reply